top of page

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ project 

Γενικά στοιχεία

 

Το project "Ψηφιακή Βόλτα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά" αποτελεί μια καινοτόμο δράση στον τομέα των Πολιτιστικών Εκπαιδευτικών θεμάτων η οποία υλοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος ΣΤ2 των Ραλλείων Πρότυπων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά κατά το σχολικό έτος 2014 - 2015. Η διάρκεια της καινοτόμου αυτής δράσης ήταν 3 μήνες και ολοκληρώθηκε με την δημιουργία και τη δημοσιοποίηση του παρόντος ιστότοπου. 

 

Η απόφαση να δημιουργηθεί η περιήγηση του εσωτερικού του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  και να παρουσιαστεί η τεράστια πολιτιστική του αξία για τον Πειραιά και την Ελλάδα, τόσο ως μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας όσο και ως πυρήνας και φάρος πολύτιμων καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, είναι μια σημαντική και επίκαιρη απόφαση καθώς το 2013, μετά από 10 χρόνια απουσίας από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, το Θέατρο ανακαινίστηκε και παραδόθηκε ξανά στο κοινό.

 

Τα παιδιά που υλοποίησαν το project μεγάλωσαν με εικόνες και αναμνήσεις ερήμωσης και διαρκών έργων αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης τους. Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που έφεραν σε πέρας, αποσαφήνισαν τον ιστορικό και τον σύγχρονο χαρακτήρα του Θεάτρου επιχειρώντας στη συνέχεια, με τη δημοσιοποίηση της δουλειάς τους, να φέρουν κοντά στο Θέατρο τα παιδιά της ηλικίας τους, τους γονείς και τους  δασκάλους σε όλη την Ελλάδα.          

Αρρωγοί και συνοδοιπόροι στην δουλειά των παιδιών υπήρξαν ο Δήμος Πειραιά, δια μέσου του Δημάρχου κυρίου Πέτρου Μώραλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά δια μέσου του καλλιτεχνικού Διευθυντή κυρίου Παναγιώτη Τζαμαργιά και τα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά του Πανεπιστημίου Αθηνών δια μέσου του Διευθυντή κυρίου Βασίλη Πανόπουλου.

 

 

 

 

Παιδαγωγική αξία

 

Οι δραστηριότητες της καινοτόμου δράσης "Φηφιακή Βόλτα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά" σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ωθούν την αυτενέργεια των παιδιών και την αίσθηση της συνευθύνης για την ποιότητα του τελικού παραγόμενου αποτελέσματος.

Βασικός παιδαγωγικός προσανατολισμός υπήρξε  η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων ζωής και μάθησης του 21ου αιώνα:

 

Κριτική σκεψη

Αναζήτηση, ανάλυση και επεξεργασία πληροφοριών

Διαπραγμάτευση

Λήψη κοινών αποφάσεων

Επίλυση διαφορών και εμποδίων

Δεκτικότητα, ανοχή και αποδοχή της διαφορετικής άποψης

Συμμετοχικότητα

Συνεργασία, αλληλεπίδραση

Χτίσιμο της γνώσης

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό έργο

 

 

 Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω, η διαπραγμάτευση ενός θέματος όπως ο χαρακτήρας και η αξία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έδωσε στα παιδιά αφορμή και βήμα για βιωματική μάθηση καθώς και την δυνατότητα να ενημερωθούν για το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου τους, όντας ενεργά μέλη της κοινωνίας και δρώντας με υπευθυνότητα.

 

Σε επίπεδο γνωστικών στόχων, η διαθεματική μορφή των δραστηριοτήτων του project, έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να αποκτηθούν από τα παιδιά συγκεκριμένες γνώσεις στα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας -  Έκφρασης, όπως διενέργεια συνέντευξης, περίληψη, επίσημα αφηγηματικά κείμενα, δημιουργία σταυρόλεξων και κουιζ γνώσεων, της Ιστορίας, όπως οι ιστορικές περίοδοι, ιστορικά πρόσωπα και η ιστορική αφήγηση και τέλος των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών, η ψηφιοποίηση πληροφοριών, η ψηφιακή αφήγηση, η δημιουργία τρισδιάστατων παρουσιάσεων και η δημιουργία ψηφιακών ασκήσεων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού.

 

 

 

Διαδικασία και στάδια υλοποίησης

 

Για την υλοποίηση του project τα 25 παιδιά της τάξης χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και μοιράστηκαν τις αρμοδιότητες οι οποίες είχαν αποφασιστεί από κοινού σε προγενέστερο στάδιο.

 

1. Ομάδα  Ιστορικών με αρμοδιότητα την δημιουργία ψηφιακού, animated, ιστορικού λευκώματος του ΔΘΠ.

2. Ομάδα Δημοσιογράφων με αρμοδιότητα τη διενέργεια συνετεύξεων από εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού στερεώματος.    

3. Ομάδα Τεχνολογίας με αρμοδιότητα την ψηφιοποίηση του φωτογραφικού υλικού όλων των παιδιών από την αυτοπρόσωπη, ομαδική επίσκεψη  στο Θέατρο, την επεξεργασία του υλικού και την δημιουργία της τρισδιάστατης περιήγησης του εσωτερικού του ΔΘΠ.

4. Ομάδα Εκπαιδευτικών με αρμοδιότητα να δημιουργήσουν έντυπο και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ασκήσεις, quiz, παιχνίδια κλπ με σκοπό τον εμπλουτισμό, τον έλεγχο ή την απόκτηση γνώσεων σχετικά με το παρελθόν και το παρόν του ΔΘΠ.

 

 

Η εργασία και συνεργασία των παιδιών υλοποιήθηκε σε δύο επίπεδα. Από τη μία στο πλαίσιο της σχολικής τάξης σε προσυμφωνημένα διδακτικά δίωρα, όπου τα παιδιά  εργάζονταν από κοινού σε πραγματικό, σύγχρονο τρόπο.

Από την άλλη μέσω ειδικά διαμορφωμένου χώρου στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα Microsoft One Drive, στην οποία τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δουλέψουν στο σπίτι τους, ασύγχρονα αλλά συνεργατικά.

Το υλικό διαμορφώθηκε, συγκεντρώθηκε, αξιολογήθηκε και βρίσκεται στη διάθεσή σας, στον παρόντα ιστότοπο.

 

Τέλος, για τις ανάγκες του project, υλοποιήθηκε μια εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση όλων των παιδιών στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συλλογικά  η συγκέντρωση του οπτικού υλικού για τις ανάγκες της ομάδας Τεχνολογίας,  ενώ τα μέλη της ομάδας των Δημοσιογράφων μετακινήθηκαν εκτός σχολείου για την διενέργεια των συνεντεύξεων. 

 

 

 

 

bottom of page